Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Τα Λουτρά Πόζαρ Αλμωπίας στο πέρασμα των χρόνων

Σύντομη Ιστορία για τα Λουτρά Πόζαρ Λουτράκι


Στη Βορειοδυτική πλευρά του Δήμου Αλμωπίας, κλεισμένα μέσα στο βασίλειο της φύσης, αλώβητα στο πέρασμα των χρόνων από την αρχαιότητα ως σήμερα.
Ιστορίες αληθινές και φανταστικές μπερδεύονται όσο ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο για να τις ανασύρουμε.
Οι Λουτροπόλεις και οι Ιαματικές Πηγές, ήταν ανά τους αιώνες χώρος συνάντησης, επικοινωνίας, θεραπείας, πολιτισμού, ψυχαγωγίας, χαλάρωσης και ευεξίας.
Λέγεται ότι οι Άλμωπες ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής. Μια φυλή Γιγάντων, ερχόμενοι στην περιοχή την εποχή του χαλκού. Στη συνέχεια αποτέλεσε μια από τις 17 επαρχίες  του Μακεδονικού βασιλείου.
Τα Λουτρά, σύμφωνα με τους μύθους, φαίνονται κατά την αρχαιότητα να έχουν φιλοξενήσει Μακεδόνες βασιλείς και στρατηγούς. Ένας τόπος χαλάρωσης και αποκατάστασης γι’ αυτούς μετά από μάχες και πολυετής πολέμους. Ευρήματα μαρτυρούν τη χρήση των Λουτρών τόσο στην εποχή του Μ. Αλεξάνδρου, όσο και στα Ρωμαϊκά  και Βυζαντινά χρόνια.
Γνωστός είναι άλλωστε ο αστικός μύθος ότι οι σάρισες, τα δόρατα της Μακεδονικής Φάλαγγας, έπρεπε να υποστούν συγκεκριμένη επεξεργασία «βρασίματος» στα θερμά νερά των Λουτρών για να αυξηθεί η σκληρότητα και η αντοχή τους.

Από που προέρχεται η ονομασία Λουτρά Πόζαρ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: